Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 16.12.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Temperaturstigning og regn gjør at naturlige skred ventes å gå på vedvarende svake lag i snødekket. Unngå skredterreng.
  • Størst fare fra lørdag morgen

Skredfarevurdering

Det forventes mange naturlig utløste våte skred. Mye regn høyt til fjells vil svekke snødekket. Det finnes flere svake lag i snøpakken, som raskt kan gå till brudd ved opphoping av vann. Mest skredaktivitet forventes i nysnøflak dannet de siste dagene, disse kan finnes i leheng i flere retninger. Skredene vil løsne som våte flakskred, og kan bli store i heng som har samlet mest snø.

Etter hvert som vannet trenger lenger ned i snøpakken kan det løsne store skred på dypere vedvarende svake lag.

Faren for våte løssnøskred er størst der det kommer regn på ubunden snø. Her forventes skredene å bli middels store.

Over mildværsgrensa, som vil kunne gå litt ned en periode, vil pålagring av nysnø og fokksnø i heng mot øst kunne gi tørre flakskred str. 2 og kanskje 3.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. desember 2023

Det er snø ned til fjorden, men lite snø opp til 700-900 moh, mer høyere opp. Det er også lite snø lengst vest i regionen. I fjellet er det snø tilgjengelig i de fleste himmelretninger for eventuell vindtransport, men avblåst på vindutsatte steder. Generelt godt skiføre, men best i skjerma formasjoner.
Lenger nedover i lagene er snødekket en miks av kantkorn, rim, flak og nysnø.

Mye av snødekket har blitt omdannet til kantkorn etter en lang periode med kulde. Fokksnøflakene som ble dannet for et par uker siden har også blitt til dels omdannet til kantkorn. Men det finnes fremdeles flak av ulike tykkelse og hardhet som lett lar seg løse ut på svake lag.
Det har bygget seg opp overflaterim i alle himmelretninger, noe av det er dekket av snø. Kantkorn i snødekket og overflaterim kan skape et problem ved neste snøfall.
I bunnen av snødekker begerkrystaller noen steder.

Natt til fredag og fredag formiddag 10-20 cm nysnø i lavereliggende områder, trolig mer i fjellet. Nedbøren er i ferd med å gå over til regn de fleste steder siste del av fredag.
Det har blitt observert drønn i snødekket en del steder de siste dagene, inkl. fredag i Luster.


Fjellvær

Fredag 15. desember 2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 16. desember 2023

40 mm i døgnet, opp mot 80 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -3 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet. Fallende nullgradersgrense mot kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS